Doar o întâmplare?

Am să vă povestesc un episod din viața firmei mele, depășirea unui moment dificil care cu greu poate fi considerată o simplă întâmplare.

Începutul

Am pornit această afacere în anul 2002, când am luat decizia de a schimba cursul drumului pe care mergeam, auzind cuvintele „poți, tu chiar poți”! Am trecut de la ceva stabil la ceva total instabil, neștiind exact ce mă asteapta, eu singură, un birou, fax și o masină care 5 zile din 7 îmi era a doua casă.

Zilele au trecut, și-mi aduc aminte că după două săptămâni am primit prima comandă. Cred că nu am să o uit toată viața, a fost o bucurie imensă pentru mine, pur si simplu mi-a dat încredere. După 6 luni totul a început să prindă formă, o formă frumoasă, și am hotărât să am un coleg nou.

Lucrurile s-au schimbat de la an la an și am înființat încă două puncte de lucru pentru a acoperi toată țara, apoi am extins domeniul de activitate.

În prezent, colegii mei sunt o a doua familie.

Un moment dificil depășit doar din întâmplare?

La începutul anului 2013 au fost trei luni în care vânzările au mers greu, sau foarte greu. În fiecare zi mergeam zâmbind la birou, în fiecare zi îi vedeam și simțeam pe ceilalți cum sunt din ce în ce mai îngrijorați.

Într-o dimineață am ajuns la birou și am făcut o ședința pe care am început-o cu următoarea întrebare: „câți dintre voi cred că își vor pierde jobul?” Din răspunsurile primite a reieșit că majoritatea începuseră să ia în considerare eventualitatea asta.

Am realizat atunci cât de complicata devenise situația, și cum lipsa de încredere poate afecta serios șansele de a depăși un moment dificil. Le-am explicat zâmbind că nu este suficient ca în toata firma numai o singura persoana să aibă încredere, că situația se va rezolva și că trebuie să fie lângă mine, mai încrezători ca oricând.

A fost o discuție interesantă, iar bucuria mea a fost să observ că după acea ședință s-au liniștit și au devenit mult mai încrezători și mai eficienți. După aproximativ 3 săptămâni totul a intrat in normal.

Concluzia

Cred că este extrem de importantă energia cu care vii într-o afacere, încrederea pe care o ai în tine și în ceea ce vrei să faci. Aceste lucruri m-au ajutat enorm în tot ceea ce am întreprins. Consider că în aceasta lume orice problemă se rezolvă atât timp cât există comunicare. Am transmis acest lucru și colegilor mei și i-am încurajat să fie cât mai deschiși.

Frica față de angajator nu oferă rezolvări, din contră: face ca oamenii să ascundă problemele care apar, iar rezultatul este dezastruos in timp. Sunt convinsă că această observație poate fi confirmată de către mulți alți întreprinzători.

Leave a comment