Puterea de a nu controla

Ne gândim adeseori: trebuie să fac, să zic ceva anume pentru a preveni un incident neplăcut. Ce se întâmplă în acest moment este simplul fapt că se instaleaza în noi frica. Frica de necunoscut, frica de viitor, teama că se poate întâmpla ceva ce nu este în acord cu ceea ce dorim. Suntem stăpâniți de astfel de frici, nenumarate, iar asta nu ne permite să fim liberi; avem permanent tendința de a controla totul, fără a fi capabili să lăsăm lucrurile să se desfășoare.

Aduc pentru lămurire un exemplu simplu: avem un vis nu tocmai plăcut și ne îndreptăm automat atenția spre acel vis, tinzând ca în ziua următoare să nu facem ceva anume, pentru a preîntâmpina o posibilă problemă.
Ce se întâmplă în acest caz? Reușim numai să avem o serie de gânduri inutile, gânduri care ne macină și ne perturba echilibrul unei zile. Pentru ce de fapt? Pentru un lucru care nu s-a întamplat și poate nu se va întâmpla.
Dacă reușim să analizăm acest fapt, realizăm cât de multă energie pierdem pentru lucruri inexistente: ne ducem cu gândul la un viitor presupus și astfel nu mai trăim prezentul, iar prin acțiunile create de noi complicăm totul.

Ați încercat măcar o dată să lăsați lucrurile să se desfășoare fără să vă faceți planuri? Să renunțați la puterea de a preîntâmpina în favoare puterii de a accepta? Este foarte posibil să realizați cât de simplă a fost situația în sine și cât de mult ați complicat totul, încercând să interveniți.

Cum reușim ? Constientizăm gândurile care vin, le acceptam și ne îndreptăm atenția către cu totul altceva.

Puterea de a nu controla este ceva extraordinar și este benefică tuturor.

Leave a comment