Unde este fericirea?

Se întâmplă adesea să întâlnim oameni pentru care fericirea pare a fi o a doua natură deși situația lor nu este tocmai strălucită, sau oameni care au o situație excepțională dar sunt nefericiți. Situația pare paradoxală și atunci ne întrebăm: unde este fericirea, din ce este ea făcută?Unde este fericirea?

Fericirea este o stare personală interioară de bine, deci principala caracteristică este unicitatea – fiecare om este unic și fericit în felul lui.

Fericirea nu trebuie căutată, pentru că ea există în fiecare dintre noi. Atunci când „dispare”, ea este de fapt acoperită de un sentiment negativ care preia controlul – o teamă personală.

Cred că cel mai comun și important adversar al fericirii este teama de schimbare.

În esența ei, schimbarea se rezumă la ruperea unor conexiuni și crearea altora noi. Deoarece totul este interconectat iar dorința de siguranță și stabilitate e firească, teama de schimbare este aproape o a doua natură.

Teama de schimbare se manifestă la toate nivelele conștinței, indiferent dacă schimbarea este inițiată de noi sau de cei din jur. Dacă este asociată cu o pierdere a confortului și siguranței proprii, schimbarea poate duce la dezorientare și chiar panică.

Teama de schimbare este poate prima cu care ne confruntăm în viață: ca bebeluș ești mic și neajutorat, obișnuit ca mama ta să fie permanent lângă tine, iar mama pleacă pentru câteva ore sau zile – rezultatul îl știm cu toții. Ca și copil, în cazul unui divorț al părinților se schimbă condițiile de viață care-ți oferă protecție. Și așa începe o teamă care se propagă pe toată durata vieții, ca un vis neplăcut și nelămurit. Dacă acest vis nu este conștientizat pentru a ne trezi, el ne poate influența în însăși esența noastră, în tot ceea ce suntem sau facem. Acestă teamă stă între noi și această esența, fericirea.

În școală, o mustrare sau o notă proastă crează teama că nu corespundem unei colectivități sau unor standarde.

În carieră sau afaceri, scăderea salariului, conflictul de muncă sau eventualitatea unui faliment sau unei concedieri sunt toate semne ale unui posibil eșec și crează un sentiment de insecuritate. Schimbarea din proprie inițiativă a locului de muncă sau chiar a meseriei este un gest curajos, dar considerat de multe ori (mai ales de cei din jur) ca hazardat: renunțăm la ceva concret pentru o adaptare incertă, într-o altă conjunctură.

Dacă reacția emoțională a unui copil este inevitabilă (iar pentru el FUNDAMENTATĂ), pe parcursul vieții de adult importanța acestui sentiment este amplificată fără sens și periculoasă, pentru că duce la blocaje mentale și suferințe care ar putea fi evitate.

Ca adult, frica de a schimba sau a înfrunta o schimbare nu trebuie să fie sfârșitul tuturor lucrurilor, ci doar o atenționare. Deci, nu afirm că îngrijorarea de moment nu este justificată, spun doar că nu trebuie să reacționăm disproporționat, pierzându-ne echilibrul emoțional, cedând umbrelor și uitând că suntem facuti din iubire, lumină, pentru iubire, lumină!

O ușă închisă nu trebuie să ne blocheze, să ne împietrească, indiferent cât de tare a fost „trântită”: trebuie să ne rotim privind în jur – vom găsi o altă ușă care s-a deschis, sau care este descuiată și face posibilă continuarea drumului. Și nu orice continuare, ci una în care călătorim sub adevărata noastră identitate, de ființă fericită.

Pentru a face așa ceva, pentru a găsi o continuare chiar și atunci când schimbările par să destrame ireversibil confortul interior, este nevoie în primul rând de conștientizare a ceea ce ești și de convingerea că ești capabil și destinat unei călătorii pline de bucurii.

Putem și trebuie să mergem mai departe. Putem face în așa fel încât fericirea noastră să nu mai fie umbrită de teamă. În clipa în care facem asta se modifică toate proporțiile, iar problemele (inevitabile de altfel) pot fi înlăturate mult mai ușor și mai repede.

Prima mea realizare

realizarea meaSunt persoana care a avut un câștig din gândurile scrise mai sus deoarece conștientizarea acestor lucruri m-a ajutat să asimilez schimbările din viața mult mai usor si cu cât mai putine umbre de conflict.

Am înțeles că aceste schimbări sunt firești și pot fi privite cu optimism și încredere, fără să ne temem de ele.

Mesajul meu petru toți cei din jur: noi toți am apărut pe lume pentru a fi fericiți, nu trebuie să uităm asta, rezolvările încep cu încrederea forțele proprii.

Leave a comment